Welkom bij

Wereldwinkel Bathmen

lederen tassen, wereldwinkel bathmenLederen tassen, fairtrade én ecologisch!

In onze winkel verkopen wij prachtige lederen tassen. Unieke produkten van prachtig leer dat op een ecologische wijze is bewerkt.  Naast fairtrade dus extra duurzaam zowel voor mens als milieu.

Leerbewerking is voor de producenten woonachtig in de landen Niger, Mali en Burkina Faso een belangrijke inkomensbron. 

Leerlooien op een ecologische manier geeft aan het leer een meer natuurlijke uitstraling. Leer is een levend materiaal en eigenlijk kun je zeggen dat het een gerecycled én hoogwaardig product is. Het vee wordt gebruikt voor de menselijke consumptie en in de Afrikaanse landen wordt echt alles gebruikt als voedsel behalve de huid.

Vrije uitloop

Het vee wordt meegenomen voor een vrije uit- loop op de savanne in de Sahellanden. Ze staan niet op stal zoals in veel Europese landen. Het vee in de Afrikaanse landen staat bloot aan weersomstandigheden, loopt door struiken met doorns en wordt gestoken door velerlei insecten. Dat is ook letterlijk aan het leer af te lezen. Dat geeft het leer iets oorspronkelijks en natuurlijks, en dat heeft ook charme. Het is vooral het kleinvee als schapen en geiten wat gebruikt wordt voor de productie van tassen en andere kleine lederwaren zoals armbandjes, portemonnees, riemen etc. Dit leer is mooi soepel en anders dan de huiden van runderen. Leer van runderen is zwaarder en wordt gebruikt voor het maken van de grotere tassen.

Weken, schrapen, drogen

Nadat de huiden zijn geweekt en de haartjes zijn afgeschraapt worden de huiden voor een aantal dagen in baden gelegd met een mengsel van acacia- of tamarindezaden en zaden van de fatapa- struik. Nadien worden de resten van de binnenkant nogmaals afgeschraapt. Het leer wordt gedroogd en soepel gemaakt met een machine. In de kleine looierijen wordt het veelal op handmatige wijze
 soepel
 gemaakt,
 een intensiefve klus. 
De huiden krijgen daarna een
 verfbad 
met de gewenste kleuren. Dit kan van natuurlijke oorsprong zijn, terwijl de felle kleuren veelal synthetisch zijn. Natuurlijk gelooid leer is duurzaam maar vraagt daarentegen om meer aandacht en onderhoud.

Uniek product

Al deze kenmerken maken het product tot een uniek product en zijn voor de klant een rijke informatiebron. Fairtrade voor mens als milieu!